Smederij Hidding

Inleiding

Een in de kern van Noord Sleen gelegen in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant gebouwde SMEDERIJ. Het pand is in het begin van de jaren twintig als smederij gebouwd, heeft haar oorspronkelijke functie behouden en is nog vrijwel authentiek. Het pand houdt de herinnering levend aan het voorheen zo algemeen voorkomende ambacht van de dorpssmid. Ook de gehele oorspronkelijke inventaris is nog aanwezig. Tegen de achterzijde van het pand is een latere aanbouw onder zadeldak gerealiseerd als uitbreiding van de smederij. Getuige oud fotomateriaal bevond zich in het gevelvlak links van de schuifdeuren in de voorgevel oorspronkelijk een venster. In de (oorspronkelijke) uitbouw aan de zuidzijde is een bijbehorend winkeltje gevestigd. Het iets teruggrooide pand ligt op een sober ingericht erf met aan de noordzijde bestrating en aan de zuidzijde gras.

Omschrijving

De op rechthoekige plattegrond en in rood/bruine baksteen op donker gevoegd trasraam opgetrokken SMEDERIJ wordt gedekt door een overkragend zadeldak, met aan de zuidzijde een platte aanbouw onder een (later aangebracht) lessenaarsdak, beide bedekt met een gesmoorde Muldenpan; geprofileerde windveer; twee recthoekige gemetselde nokschoorstenen; uitkragende houten bakgoot met bewerkte houten klossen op houten daklijst; zinken mastgoot ter plaatse van aanbouw zuidgevel.
De noordelijke zijgevel wordt geleed door vijf getoogde staande vensters met 15-ruits ijzeren roedenverdeling (inclusief 3-ruits bovenlicht) onder rollaag en met gemetselde lekdorpel. Tussen het eerste en tweede venster van links een 12-ruits deur met diepliggend rechtgesloten 2-ruits bovenlicht onder rollaag. De zuidelijke zijgevel heeft aan de rechterzijde een zelfde deur met bovenlicht als in de tegenoverliggende gevel; in de hoek van de zijgevel en de originele (winkel)aanbouw een niet originele gemetselde aanbouw onder lessenaarsdak; in de zuidgevel van de aanbouw een H-venster met glas-in-lood bovenlicht onder rollaag.
In de westelijke gelegen voorgevel is aan de linkerzijde een gevelopening vakkundig dichtgemetseld; daarnaast een originele 8-ruits houten schuifdeur met geintegreerde inloopdeur; rechts daarvan de winkelpui die bestaat uit een liggend venster met opgeklampte deur onder 3-ruits liggend bovenlicht onder strekkenlaag; deur voorzien van gemetselde onderdorpel en betonnen stoep met ijzeren rooster; boven de schuifdeur een liggen inspringend gevelvlak onder rollaag met gemetselde lekdorpel met daarin een houten plaat met “G. Hidding Smederij”; in de topgevel twee T-vensters onder strekkenlaag.
Tegen de achtergevel een rechthoekige gemetselde aanbouw onder zadeldak belegd met gesmoorde Muldenpan; in de noordelijke topgevel een opgeklampt zolderluik, 15-ruits getoogd venster als in de zijgevel en een smal houten rolluik. In de zuidelijke topgevel een opgeklampte houten deur met naastliggend T-venster onder rollaag, liggend 3-ruits venster onder rollaag en een staand ijzeren rondboogvenster onder rollaag.
Rechts tegen de noordelijke zijgevel een oud geemailleerd reclamebord van Philips.

Waardering

De smederij is van algemeen belang voor de provincie Drenthe op grond van de volgende criteria:

Cultuurhistorische waarde

  • vanwege de waarde van de smederij als bijzondere uitdrukking van de aan de landbouw gerelateerde bedrijvigheid op het Drentse platteland

Architectuurhistorische waarde

  • als representant van een smederij uit circa 1920 in Ambachtelijk-traditionele stijl
  • vanwege het kenmerkende materiaalgebruik en de zorgvuldige detaillering in Ambachtelijk-traditionele stijl

Stedenbouwkundige/ensemble waarde:

  • vanwege de beeldbepalende ligging van de smederij aan de doorgaande weg in het esdorp Noord-Sleen

Gaafheid

  • vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur van de smederij
  • vanwege de waarde van de smederij in relatie tot de hoge mate van gaafheid van de stedenbouwkundige structuur en het bebouwingsbeeld van de omgeving

Zeldzaamheid

  • vanwege de redelijke mate van zeldzaamheid van de smederij in de provincie Drenthe in relatie tot de voornoemde cultuurhistorische, architectonische en stedenbouwkundige kenmerken